Whiskyakademi på High Coast distillery- en oförglömlig upplevelse

2018-12-01 lördag 10:49

Mitt i hjärtat av Höga kusten, på den 63e breddgraden intill en udde i Ångermanälven ligger ett av världens nordligaste och kanske även vackraste destillerier; nämligen High Coast distillery. För många förknippas detta destilleri fortfarande mer med namnet Box, vilket beror på att det rätt nyligen bytt namn på grund av den varumärkeskonflikt som uppstod med det internationella whiskyföretaget och oberoende buteljeraren Compass Box (mer om det kan du läsa här och här). Inuti den vackra röda tegelbyggnaden, som mellan 1912-1924  fungerade som kraftverk, pågår idag ett ständigt utforskande för att tillverka den bästa möjliga maltwhiskyn.

Trots sin ungdom har destilleriet i lilla Bjärtrå sedan starten i november 2010 blivit
väletablerad både här i Sverige men också ute på den internationella marknaden.

Förutom att jag imponeras av den högkvalitativa whisky som tillverkas på High Coast distillery ser jag också  väldigt mycket upp till de människor som arbetar med varumärket på ett eller annat sätt. Detta eftersom dem gärna och ofta delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till andra, oavsett om de arbetar i driften av destilleriet, anordnar provningar eller arbetar med försäljning och marknadsföring på någon av landets alla dryckesmässor. Sedan 2011 har man även anordnat Sveriges (och kanske till och med världens) mest omfattande och ingående utbildning för whiskyentusiaster. Många akademideltagare har passerat sedan dess, närmare bestämt cirka 160 stycken. Jag har själv väntat och längtat i vad som upplevs som en evighet för att få vara en sån där lycklig kandidat, och ja till viss del även tjatat enligt min fru. På den informationsrika hemsidan har det angående akademin stått still sedan 2016 och ju mer tid som gått desto mindre hoppfull har jag varit på att det någonsin skulle komma att bli något fler tillfälle.


Drömmen om att delta på Box whiskyakademi har känts än mer avlägsen med tanke på den stora expansion destilleriet genomfört de senaste åren. Förutom varumärkesbyte och namnbyte på destilleriet togs den nya buteljeringsanläggningen i fullt bruk i januari och produktionsanläggningen har expanderat med två nya pannor samt sju nya jäskar.
Varje vecka levereras 25 ton malt till High Coast destilleri. Kapacitet efter expansion är 14 batcher per vecka men i nuläget görs tio batcher per vecka. En batch= en malning, en mäskning, en jäsning och en destillering. Varje batch får sitt eget batchnummer vilket gör att det alltid går att spåra alla komponenter i produktion.



Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, brukar det heta, vilket jag också är beredd att hålla med om. Tillfället kom till slut då det var min tur att stoltsera som akademideltagare under en hel vecka, men inte på Box akademi utan istället blev det den allra första High Coast akademin. Hela denna vecka har för mig varit en fantastisk upplevelse på så många sätt; dels för att jag fått möjlighet att utveckla mina kunskaper genom att omvandla det teoretiska till att praktiskt få utföra de olika moment som ingår i den ädla konsten att producera maltwhisky. Men det var också en ynnest att få hänga med destillerichef Roger Melander och produktionsledare Leif Skoglund som på ett mycket ingående sätt förklarat saker och ting i produktionen, vad som händer, varför det händer samt vilken betydelse det har för det slutliga resultatet.  


Att gå whiskyakademin just efter att jag avslutat den kurs inom dryckeskunskaper
jag studerat på Örebro Universitet var verkligen det bästa tillfället jag
kunnat få. Det var med andra ord ett tillfälle väl värt all väntan!






Malning, mältning och jäsning

Självklart var jag inte ensam deltagare på akademin, upplevelsen delade jag nämligen med mina tre nyfunna vänner Stefan Lidin, Håkan Gustafsson och Morten Michelsen. Parvis fick vi arbeta i produktion med allt från malning, mäskning och jäsning till destillation, fyllning av fat och buteljering. En lärdom jag tar med mig efter att handfast fått delta i varje del av tillverkningsprocessen är betydelsen av att hela tiden "ligga steget före", då varje moment påverkar nästa steg i tillverkningsprocessen. Genom att ligga steget före är det möjligt att sätta sin egen prägel på det man gör och påverka det som påverkas kan för att slutligen få den råsprit man strävar efter att få. En sådan sak är exempelvis att desto färskare den nykrossade malten är desto större karaktär ger det till vört, mäsk och råsprit; därför är det viktigt att man inför inmäskning maler rätt mängd malt och på High Coast distillery innebär en batch mald malt ca 1250 kg. En annan viktig komponent är hur mäskningen blandas i mäsktunnan samt på vilket sätt maltbädden bearbetas då det i sin tur påverkar jäsning samt vilka aromer och smaker det kommer att bli på såväl råsprit som destillat.





Mäsktunnan på High Coast distillery är en semi lauter som mäter 290 centimeter i diameter och har en kapacitet på ca 1,5 ton. Mäskkaret har två bottnar varav den understa som kallas för verklig botten lutar vagt mot utloppet medan den övre botten som kallas för falskbotten har som uppgift att hålla uppe maltbädden men ändå låta vattnet passera igenom silhålen.



En annan komponent i tillverkningsprocessen det går att styra vilken typ av råsprit vi kommer få är jäsningen. I jäskaret påverkas nämligen mycket vad gäller smak och karaktär då såväl jästid som val av jäst har betydelse för vilken typ av råsprit det kommer att bli.  På High Coast distillery har man idag sju stycken jäskar av rostfritt stål, samtliga utrustade med kylkragar för möjlighet att styra temperatur samt med konformade bottnar vilket vanligtvis används vid öltillverkning. Vid en batch fylls ett jäskar med ca 7000 liter klar vört, en fransk jäst vid namn Fermentis tillsätts och efter ca 82,5 timmar har den söta vörten förvandlats till en fruktig mäsk redo att destilleras.

Under jäsningsprocessen omvandlas förjäsbart socker till alkohol, en process som tar lite drygt två dygn. Vissa destillerier såsom High Coast väljer dock att jäsa längre vilket beror på att en längre jästid innebär fler smakämnen med mer fruktiga estrar på grund av den malolaktiska jäsning som uppstår.
 

 För att kunna styra över smakutvecklingen är
det mycket viktigt att all utrustning är ren.
Jästankarna rengörs därför alltid mycket
noggrant efter varje jäsning.


Att få arbeta en hel dag med fokus på enbart malning, mäskning och jäsning var förvånansvärt kul men framförallt var det mycket lärorikt. Då dagen närmade sig sitt slut önskade jag att den där heldagen åtminstone var ett par veckor lång eftersom det finns så oerhört många detaljer att sätta sig in i; såsom att en för fint krossad malt kan sätta stopp för hela mäskningsprocessen och skapa en rejäl oreda, att mashing machine vars uppgift är att mata in maltkross med hett vatten i mäskkaret har smeknamnet ”näsan”, att mäskkaret har två bottnar samt att det tredje vattnet från mäskning används som första vatten till nästa inmäskning- ett vatten man försöker hålla runt 73 grader för att kompensera för maltkrossets lägre temperatur då målet är att nå ca 63 grader på blandningen i mäskkaret. Ja detaljerna är verkligen oändligt många och akademin har fått mig att inse att det finns hur mycket som helst att lära sig mer om. I ett av de många samtal med Roger Melander, som enligt mig är som ett levande lexikon, menar även han att det aldrig går att bli fullärd. Ju mer man lär sig desto mer upptäcker man att det finns att lära sig om.  

 Vatten är en mycket viktig faktor vid whiskyframställning, både vad gäller produktion och nedkylning. Ett problem för många destillerier är brist på vatten med tillräckligt kylande egenskaper. Detta gäller inte för High Coast som har Ångermanälven alldeles bredvid sig där det varje sekund passerar 485 kubikmeter kristallklart vatten.







Destillering

Näst sista akademidagen var för mig en magisk upplevelse. Då fick jag nämligen omges av de majestätiska kopparpannorna och praktisera som destillatör; en uppgift jag var var sådär fånigt förväntansfull inför men också lite nervös, jag menar tänk vad pinsamt om jag skulle råka köra lågvinspannan för hårt så den skummar över och skapar ett raklödderkaos i hela destilleriet.
Sedan sommarens ombyggnation finns numer dubbel uppsättning av lågvinspannor och spritpannor, vilket passade ypperligt då vi på akademin kunde köra varsitt par åt gången. Som destillatör var det mycket att hålla uppsikt över men det dröjde inte länge förrän jag började känna mig varm i kläderna och kunde börja fokusera på min uppgift.   




 På High Coast strävar destillerichef Roger Melander efter att skapa en så ren sprit som möjligt. Därför kör man en långsam destillering med mycket kopparkontakt vilket optimerar spritens kvalitet. Samtliga destillationspannor är tillverkade i Speyside av tillverkaren Forsyths, ett kopparslageri som försett whiskyindustrin med utrustning sedan slutet av 1800-talet. De traditionella lågvinspannorna rymmer ca 3 900 liter vardera medan spritpannorna
är försedd med kokboll och rymmer ca 2 580 liter var.



Att utforska hjärtat (den del av spriten som man plockar ut för att använda) var sensoriskt mycket lärorikt och jag blev överraskad av de stora skillnader jag kunde känna.


Jag och min akademikollega Håkan destillerade ett orökigt recept och vid hjärtats början fann jag mycket fruktiga nyanser av citrus såsom söt lime och apelsin men även en mycket söt och tydligt maltig ton. Desto längre in på hjärtat vi kom fann jag mer och mer toner av bröd, läder samt något bittert och metalliskt.







Ek och fatlagring

En av dagarna på akademin var det fullt fokus på ek och fatlagring med gediget teoripass med Roger samt praktiskt arbete med fatfyllning, fathantering och buteljering. Bäst av allt var förstås den ”lilla” tur magister Melander tog med oss på i lagerhuset, ett minne jag kommer bära med mig undr lång tid framöver. En annan upplevelse jag sent kommer att glömma var åkturen upp till det fat Sinnen och Nyanser fyllde i samband med sommarens whiskyfestival. Då fatet ligger längst upp i lagerhuset fick jag lifta med Peter Söderlind på truck vilket var en svindlande upplevelse.





Det finns få saker som är så njutbart som att kliva in i ett kyligt lagerhus. Den där speciella doften som uppstår från lagring och trä som skapar ljuvliga känslor av magi och förväntan.  



En stolt och glad fatägare


Som den livsnjutare jag är får jag nog erkänna att vistelsen på fantastiska Länsmansgården ändå var den allra bästa upplevelsen av dem alla. Det är få ställen utanför det egna hemmet som känns så trivsamt som just Länsmansgården i Lugnvik vilket drivs av det gästvänliga paret Agneta och Anders Jonasson. Här togs vi om hand med vana whiskyhänder, njöt av delikata middagar och spännande whiskyprovningar varje kväll.

En av alla magiska stunder på Länsmansgården.
En plats jag ivrigt längtar tillbaka till och  som jag
varmt rekommenderar att göra ett besök på.
Visste du förresten att Länsmansgården
även är ett av landets Ardbegkonsulat?


Avslutningsvis vill jag säga att jag är enormt tacksam och lycklig att jag fick möjlighet och plats att delta på High Coast whiskyakademi. Det var en intensiv vecka full av intryck och upplevelser som  kommer ta lång tid att bearbeta.
Tack snälla, jag önskar innerligt att jag kunde göra om allt igen!


 

2024

  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
  • 2025

april

  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

  • Hela Sverige
  • Västra Götaland
  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Halland
  • Södermanland
  • Jönköping
  • Uppsala
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västmanland
  • Värmland
  • Örebro
  • Gävleborg
  • Östergötland
  • Västerbotten
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Norrbotten
mån tis ons tor fre lör sön
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05

Bloggar

Tjeders whisky // En svingod Arran för Cinderella whisky fair
Cinderella whisky fair är här igen. Jag har åkt på den många många gånger, men uteblir i år (igen... Läs mer »

Tjeders whisky // Fem aktuella från Cadenhead’s
Jag hade en förhoppning om att inte hamna efter. Jag sorterade på nytt alla mina samples, ställde... Läs mer »