Whisky från serien The remarkable regional malts släpper även speciella utgåvor som kommer som limiterade släpp med mindre antal flaskor, med cask strength och speciella högtidsversioner såsom omkring juletider. I min ägo har jag en sådan mer limiterad whisky, nämligen en utgåva innehållande whiskies med en ålder omkring 21 år och som lagrats på sherryfat. Den är buteljerad vid 46,8 % ABV och totalt släpptes 2718 flaskor år 2016. Här är mina doft och smaknoter från denna:Färg: Gyllene guld
Doft: Känner en len doft av smörig vaniljkola och upplever den som "krämig" och liksom rejäl. Söta röda äppelklyftor och röda druvor samt en stor skål med torkade frukter såsom russin, plommon, och sviskon. Det finns även något lite sötsyrligt över doften som får mig att tänka på lingon och svartvinbärsblad. En sötma som från vit choklad men också flytande honung med inslag av något lätt blommigt... Efter lite mer luft kommer en doft som påminner om godiset hallon och lakrits båtar. Även en fräsch kryddighet av bergamott finns med i doften, kanelstång och en liten lätt bränd ton som från knäck som kokat för länge. De blommiga tonerna växer till sig till en bukett av ängsblomster och den doftar faktiskt riktigt gott och mycket!
Smak: Känner rejält med sötma från honung och röda äpplen, färska apelsiner och en krämig vaniljsås. Även smaken av färska plommon och söta körsbär är markanta. Lite snopet tycker jag mig uppfatta en lätt rökighet som jag inte alls hittade igen i doften men visst finns den där... Vid en andra sipp kommer smaken av päron fram, såsom den inlagda sorten i sockerlag. En kryddighet från vaniljstång finns med och nyanser av svartvinbärsbladsdricka. Känner även toner av mald kanel, eller rättare sagt effekten av mald kanel då det uppstår en lätt strävhet i munnen. Kryddpeppar och aromatisk kardemumma samt en pepprighet som från svartpeppar som leker på tungan. Pepprigheten utvecklas efter en stund och jag tycker att en chilihetta uppstår som vill stanna kvar i munnen. Även sötman håller i sig i eftersmaken tillsammans med de härliga kryddorna.
Jag tycker att den smakar riktigt gott och gillar att det smakar så mycket. Jag upplever att den även utvecklas mycket då den får stå och luftas ett tag.
” Wee, sleekit, cowran, tim'rous beastie,
O, what a panic's in thy breastie!
Thou need na start awa sae hasty,
Wi' bickering brattle!
I wad be laith to rin an' chase thee,
Wi' murd'ring pattle!
I'm truly sorry Man's dominion
Has broken Nature's social union,
An' justifies that ill opinion,
Which makes thee startle,
At me, thy poor, earth-born companion,
An' fellow-mortal!
I doubt na, whyles, but thou may thieve;
What then? poor beastie, thou maun live!
A daimen-icker in a thrave 'S a sma' request:
I'll get a blessin wi' the lave,
An' never miss't!...”
- Stycke ur dikten "To a mouse" av Robert Burns