Box Whiskyfestival 2018- en känslosam historia

2018-07-12 torsdag 12:55

Med tidig morgonbuss och trevligt resesällskap åkte jag den 30 juni till Box Destilleri som för 12:e året i rad arrangerade sin populära whiskyfestival. För egen del var det mitt andra besök på denna årliga höjdpunkt, och just denna dag var lite av en brytpunkt för det svenska destilleriet som i samband med festivalen bytte namn på både varumärke och produktionsanläggning.

Jag inbillar mig att det inte kan vara många som lyckats undgå den nyhet som slog ned som blixt från klar himmel om att Box ändrar namn för att inte sammankopplas med det internationella whiskyföretaget Compass Box. En förändring som medfört mycket spekulerade bland kunder samt rört upp en och annan känslostorm hos entusiasterna. Att ändra på ett etablerat namn är förstås stort och inte direkt riskfritt, men jag tror och känner starkt för det nya namnet High Coast som på ett snyggt sätt knyter samman destilleri och varumärke med det vackra området Höga kusten; en plats och ett världsarv som vi förövrigt ska vara mycket stolta över och värna om högt.

 
Box nya varumärke är High Coast



 I och med varumärkesbytet tycks det som en gång varit bli ännu mer attraktivt. Det var åtminstone något jag reflekterade över på festivalen, allra helst i jakten på den festivalbuteljering som för sista gången kommer prydas med namnet Box. Även om jag har full förståelse för det sentimentala värdet i att komma över en sådan buteljering kan jag inte sluta förvånas över hur mycket känslor denna ädla dryck väcker till liv hos vuxna människor. Människor blev alldeles tokiga, sprang kors och tvärs och nästan över varandra för att komma åt en köprätt med festivalkod på. Denna whisky kommer säkert vara lika underbar som tidigare festivalsläpp, och visst förstår jag att just denna buteljering kan komma att stiga i värde då det är en limiterad utgåva som i framtiden kommer innebära historia; men det försvarar ändå inte det dåliga beteende vissa människor får. Det är helt enkelt aldrig okej att slita flaskor eller köprätter från någon annans händer eller att utsätta någon annan för skada eller fara! Inte ens då det handlar om fantastisk whisky från Ådalen.